Samuti

Hämmastavad kurgiliigid: tavalised, pisikesed, hiiglased jne

Hämmastavad kurgiliigid: tavalised, pisikesed, hiiglased jne



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kurikad on väikesed loomad, kes on levinud põhjapoolkera riikides. Kokku elab umbes 130 erinevat liiki, peamiselt Põhja-Ameerikas, Euroopas, Põhja-Aasias.

Nohikud ei kaeva auke, vaid kasutavad hiirte, mutte käike ja tallavad nende radu lume ja metsaaluse all. Loomad ei kahjusta putukaid ja nende vastseid, vastupidi, hävitada suur hulk metsade ja talude kahjureid.

Vigurliigid

Tavaline

Harilik vits on Venemaal selle liigi kõige tavalisem loom.

Keha pikkus 6-9 cm, saba 3,5-5 cm. Kaal - 6-15 gr. Tal on tume karv, piklik koon, väikesed kõrvad ja väikesed mustad silmad.

Kõige sagedamini asub see harilik leht- ja segametsadesse, valides elupaigaks varjulised ja niisked tsoonid.

See on peamiselt aktiivne öösel, lahkudes varjupaikadest 2-3 tundi enne õhtut. Sööb erinevat tüüpi putukaid ja nende vastseid, vihmausse, konni, seemneid.

See vaade on selgelt nähtav alloleval fotol.

Näljaperioodidel võib toituda ka väikesest raipest... Toitmise ajal seisab ta tavaliselt kõigil neljal jalal, kuid libe putukas haarab esijalad. Mööda puukoort võib harilik varrukas ronida paaritatud siidiussi või nunnaliblika munade juurde.

See toob kolm poegimist aastas. Tiinusperiood võib kesta 18–28 päeva, ühes pesakonnas sünnib kuni 10 poega. Emaslind ehitab pesa lehtedest ja rohutüvedest, pannes sinna pehme materjali. Eluiga ei ületa 1,5 aastat.

Allpool olevast videost näete selgelt tavalist kavalust.

Beebipulgad (Ameerika)

Beebitutt on väikseim sookailuliikkes elab Põhja-Ameerikas.

Selle teaduslik nimi on Sorex hoyi, see loom on omandatud Ameerikast pärit loodusteadlase ja arsti nimega Philip Hoy.

Elab Kanadas ja Ameerika Ühendriikides, kus elab leht- ja okaspuudega metsades, samuti vabas õhus.

Selle hoorliigi keha pikkus on kuni 5 cm, kaasa arvatud 2 cm saba. Kaal ulatub 2-2,5 grammini. Karvkate on tagaküljel hallikaspruun või punakaspruun, kõhul hele. Talvel on kogu karusnahk heledam.

Näitab tegevust igal ajal päeval ja ka aastaringselt. Sarnaselt teistele tõugudele toitub see väikestest putukatest, ussidest ja muudest selgrootutest. Vaenlased looduses on röövlinnud, maod, kodukassid.

Aretusperiood algab suve esimestel kuudel, rasedus kestab 18 päeva. Aasta aega beebi värises kannab ainult ühte järglast, milles on 3–8 poega.

Pisike

Pisike kepp - väikseim imetaja, mis elab Venemaal, samuti üks väiksemaid putuktoidulisi, keda Euroopas leidub.

Ta elab territooriumil Skandinaavia riikidest Kaug-Idani, sealhulgas umbes. Sahhalin.

Põhjapoolsetes piirkondades elab see kuni tundra ja metsa-tundra piirini. See on kantud Murmanski piirkonna punasesse raamatusse.

Looma pikkus on mitte üle 5 cm, millest sabale langeb 2,5-3 cm. Keskmine kaal on 3-4 grammi. Tal on lai pea, mis läheb järsult probosesse.

Võrreldes teiste kärbseliikidega on sellel saba kõige väiksem - see võtab kuni 54% kogu pikkusest.

Kui väikest suurust on näha alloleval fotol.

Karvkatte värv - pealt pruun või tumepruun ja kõhul helehall. Saba on kaetud ka peene karvaga, millel on selge tumeda kuni heleda värvimuutus.

Elab eri tüüpi puudega metsades, mööda soode servi. Pisikest nõmmet leidub ka tundras, poolkõrbetes ja steppides.

Kuid elama asudes armastab ta just neid paiku, kust leiate suures koguses toitu, olenemata aastaajast ja tingimustest. See toitub väikestest putukatest, vastsetest, ämblikest.

Väga kõrge ainevahetuse tõttu suudab süüa kuni 80 korda päevasvaheldumisi need intervallid unega. Nälgides sureb paari tunni jooksul.

See võib kooruda 1-2 pesakonda aastas, millest igas on kuni 8 (tavaliselt 4-5) poega.

Väike

Väike nõme on väikesed pika sabaga liigid... Seda leidub Euroopas ja Venemaal - Euroopa osast Lõuna-Siberisse.

Keha on 4-6 cm pikk, saba võtab 50-70% pikkusest. Kaal kuni 5 grammi. Koonu koon on väga piklik, mis koos oma pikkusega on peamine erinevus selle liigi ja pisikese varba vahel. Karusnaha värv seljal on pruunist punaseks, kõht on palju heledam. Talvel tumeneb karv veelgi.

Väike tõug elab metsades, niisketes, kuid mitte eriti varjutatud kohtades. Ei meeldi kuiva rohuga avatud alad. Toitub väikestest putukatest, ämblikest, ussidest, sealhulgas sõnnik-mardikatest, maamardikatest, lehemardikatest ja paljudest teistest. Aktiivne terve päeva.

Pesitsusaeg kestab terve suve, mille jooksul on loomal 1-2 pesakonda 4-12 isendiga.

Keskmine

Suuruse poolest hõivab keskmine riiul üleminekupositsiooni väiksema ja tavalise vutlari vahel. Elab laias piirkonnas Ida-Euroopast Kaug-Idas, Mongoolias ja Koreas. See on ainus vigur, mida võib leida igas looduskeskkonnas alates jõgede lammidest kuni mägitundrani.

Samal ajal leidub stabiilset arvu neid loomi ainult lammini lehisemetsades. See on üks arvukamaid näitsikuid.

Looma keha pikkus on kuni 7,5 cm, millest saba võtab 40–70%. Kaal kuni 7,5 grammi. Ülemise osa värv võib varieeruda pruunist punaseni, alumine osa on hele.

Harilik sookas toitub putukatest ja vastsetest, mida leidub metsaaluses, samuti mardikad, ämblikud, vihmaussid. Talvel sõltub see suuresti lehiseseemnetest, mille kehv saak võib külmal perioodil põhjustada looma massilise surma.

Aretus toimub sooja ilmaga, pesakonnas tavaliselt 2–11 poega.

Hiiglaslik

Kõige rohkem on hiiglaslikku riietust selle loomaliigi suur esindaja... Lisaks elab see ainult Primorski territooriumi piiratud tsoonis ja on seetõttu Venemaa punases raamatus väheneva arvuga haruldase liigina. Isikute arvu kohta andmed puuduvad.

Keha pikkus - 7-10 cm, millest saba moodustab 70–75%. Kaal ulatub 14 grammini. Karvkatte värvus on hallikaspruun, koonul on selgelt nähtavad pikad antennid (kuni 3 cm).

Hiiglaslik nässu - foto lisatud.

Sööb putukaid iga päev nii palju kui kaalub. Sellisel juhul võib loom surra, kui ta ei söö rohkem kui 3 tundi.
Põhitoiduks on vihmaussid, mis moodustavad selle menüüst 95%. Sööb ka konni, madusid, väikseid närilisi, taimede vilju.

Toidu otsimisel võib ta end matta tihedasse pinnasesse.Elgab umbes 1,5 aastat. Ühe aasta jooksul sünnitavad naissoost hiidtõukad ainult ühe järglase.poegade arv pole siiski teada.

Ühtehambaline

Paarihambaline riuk on konkreetsed erinevused, mis võimaldavad seda teistest liikidest tuvastada - ühel on ühevärviline tume varjund ja hääldatud viies ülemine hammas.

Elab taigavööndis, Skandinaaviast Vaikse ookeanini, mida leidub Valgevenes (ainsad selles riigis elavad tõuguliigid). Armastab jõeorge. Kuulub Karjala ja Moskva oblasti punasesse raamatusse.

Keha suurus - 6–9 cm, millest saba moodustab kuni 55%. Ühthambuline tikk kaalub umbes 6,5 grammi ja toitub putukatest ja nende vastsetest, mille ta leiab metsaalusest. Talvel läheb see üle kuuse- ja lehtpuude seemnetele.

Elada kuni 1,5 aastat. Üle talvinud isendite paljunemisperiood algab kevade lõpust. Naised võib tuua 1-2 järglast hooajal, 2–10 poega.

Lameda koljuosa (pruun)

Lamerakk on veel üks liik, mida saab ilma mõõtmiseta tuvastada. See sisaldab karvkattele iseloomulik värvmis läheb tagant pimedusest külgedel heledaks ja kõht hallikasvalgeks. Lisaks see loom saba on üsna karvane.

Lameharjalise kurika leviala on Uuralitest Vaikse ookeani rannikuni. Elab tundras, taigas ja mägistes piirkondades, mis asuvad sageli elupaigas (selle kohta, kus erinevad tüübid elavad ja mida nad söövad, saate teada siit). Armastab tumeda okaspuu taiga alasid.

Dieedi kohta pole täpseid andmeid. Tõenäoliselt ei erine see palju selle liigi teiste esindajate menüüst, kuhu kuuluvad putukad, vastsed ja vihmaussid.

Paljuneb soojal aastaajal, korraga suudab ta sünnitada 8–10 poega.

Järeldus

Kääbust leidub paljudes riikides, asustades peaaegu kõiki looduslikke tsoone - tundrast steppideni.

Suurused jäävad vahemikku 5–10 cm, mõned liigid on piiratud elupaiga tõttu kohalikes punastes raamatutes.

Kõigi loomade toitumine on sarnane ja hõlmab erinevaid putukaid, ämblikke ja usse. Need ei kahjusta talu.

Kui soovite teada, milliseid tüüpe on olemas, kuidas neist oma suvilas lahti saada, järgige linki.


Vaata videot: Alatiõitsev püsikupeenar üllatajatega: Reet Palusalu rajamise ja hooldamise õpetus. (August 2022).